Израиль

Το κράτος του Ισραήλ

Αν αναλογιστεί κανείς πως είναι ένα από τα μικρότερα κράτη του κόσμου –δεδομένου ότι ιδρύθηκε το 1984- το κράτος του Ισραήλ παρουσίασε μία αξιόλογη πορεία και σημαντικά επιτεύγματα. Τα πρώτα 25 χρόνια που υπήρξε ως αυτόνομο κράτος, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, παρουσίασε μία σημαντική πορεία που θα μπορούσα να τη ζηλεύουν ακόμα και κράτη μεγαλύτερης έκτασης και οικονομικής δύναμης. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, ο πληθυσμός της χώρας διπλασιάστηκε, ενώ η γεωργική και βιομηχανική παραγωγή θεμελιώθηκε σε στέρεο υπόβαθρο που επέτρεψε τη θετική τους πορεία. Σήμερα, το κράτος του Ισραήλ θεωρείται ως η κοιτίδα και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών του κόσμου: του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, φτάνοντας στη σύγχρονη κόντρα της χώρας με την Παλαιστίνη. Όλα αυτά καθιστούν το Ισραήλ μία χώρα με τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον, παραμένει μία αποκρυπτογράφηση του παρελθόντος των σημαντικότερων θρησκειών σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας τεράστια συναισθηματική ένωση με τους πιστούς. Το Ισραήλ είναι μία χώρα με μεγάλο και ταυτόχρονα σύγχρονο παρελθόν, μία χώρα η οποία γεννά το ερώτημα για το <<ποιο, τελικά, μπορεί να είναι το μέλλον της;>>Стена плачаΤο Ισραήλ έχει για πρωτεύουσα μία πόλη η οποία έχει καταστραφεί σχεδόν 17 φορές και έχει προσπαθήσει άλλες τόσες να σταθεί στα πόδια της. Αυτό μας αποδεικνύει πως ασχέτως του μικρού του μεγέθους, το Ισραήλ είναι μία χώρα που θέλει να ζήσει και να αντέξει κάθε σκληρή δοκιμασία. Η έκταση του ίδιου του κράτους διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο, μετά τον πόλεμο των Έξι ημερών του 1967. Παρά την εχθρότητα των Αράβων, κατόρθωσε να αποκτήσει έναν πληθυσμό ο οποίος με την πάροδο του χρόνου διπλασιάστηκε.

Тель-АвивΤο Ισραήλ ως κράτος μπορεί να είναι σύγχρονο, όμως η ιστορία του υπάρχει από τους βιβλικούς κιόλας χρόνους. Σημαντική πηγή πληροφοριών για τη ζωή των Εβραίων είναι η Παλαιά Διαθήκη η οποία διηγείται την πορεία του Εβραϊκού λαού, την απελευθέρωση από τη δουλεία των Αιγυπτίων, τη ζωή των προφητών και των βασιλέων.   Η ζωή του Δαυίδ, του Σολομώντα, του Μωυσή, περιγράφηκαν στα αρχαία βιβλία των Εβραίων, αποτελώντας για τη Χριστιανική πίστη το πρώτο από τα δύο βασικά βιβλία της πίστης της.  Ο βασιλιάς Δαβίδ το 1000 π. Χ κατέστησε την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της χώρας, ενώ ο γιος του Σολομώντας, έχτισε εκεί τον περίφημο ναό του Σολομώντα. Οι σύγχρονοι Εβραίοι είναι απόγονοι των αρχαίων.  Η ίδια η Βίβλος την περιγράφει ως <<μία χώρα στην οποία παράγεται σιτάρι, κριθάρι, σταφύλια, ρόδια, λάδι και μέλι>>. Οι Εβραίοι σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρέθηκαν, διατήρησαν μεταξύ τους την Ιουδαϊκή πίστη, τα ήθη και τα έθιμά τους, ελπίζοντας πως τα δεινά τους θα τελείωναν σύντομα. Την περίοδο του Μεσαίωνα, όπως και στους νεώτερους χρόνους, οι Εβραίοι έγιναν αποδέκτες διωγμών στην Ευρώπη, αλλά διατηρούσαν άσβεστη την ελπίδα πως αυτό θα παρέλθει και θα επιστρέψουν στην πατρώα τους γη. Η εβραϊκή ιστορία στον 20ο αιώνα ταυτίστηκε με το ίσως μεγαλύτερο έγκλημα της σύγχρονης Ιστορίας: το Ολοκαύτωμα. Περίπου 6. 000. 000 Εβραίοι βρήκαν τραγικό θάνατο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους ναζιστές, μία θηριωδία στην ιστορία της ανθρωπότητας που συμβόλισε όσο καμία άλλη τον ανθρώπινο πόνο, το θάνατο, το μίσος, το ρατσισμό.

Η έκταση του Ισραήλ φτάνει στα 20.770 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπως ορίστηκαν με τη συμφωνία ανάμεσα στα Αραβικά κράτη το 1949. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Ιερουσαλήμ, ενώ επικρατούσα θρησκεία είναι ο Ιουδαϊσμός, ενώ σε μικρότερα επίπεδα βρίσκεται το Ισλάμ και ο Χριστιανισμός. Οι επίσημες γλώσσες της χώρας είναι τα Εβραϊκά και η Αραβική. Το πολίτευμα της είναι η Δημοκρατία. Οι μεγαλύτερες πόλεις είναι το Τελ Αβίβ-που είναι και η πρωτεύουσα της χώρας- η Χάιφα, η Ιερουσαλήμ. Οι κυριότεροι ποταμοί είναι ο Ιορδάνης, ο Κισόν, ο Γιαρκόν, ενώ λίμνες η Γαλιλαία και η Νεκρά Θάλασσα.

Израиль сельское хозяйствоΤο Ισραήλ είναι μία χώρα με έντονη γεωργική παραγωγή. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καλύπτεται με χώμα, η χώρα εξάγει σημαντικά προϊόντα, όπως εσπεριδοειδή, λάδι, σταφύλια, μέλι. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό και η ανθοκομία με μεγάλες ποσότητες λουλουδιών να εξάγονται και στην Ευρώπη. Η καλλιέργεια του βαμβακιού είναι μία από τις πολλές δραστηριότητες στις οποίες το κράτος του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έδωσε μεγάλη βαρύτητα. Η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων είναι σχετικά καλή –αν αναλογιστεί κανείς πως το κράτος υστερεί σε ζωοτροφές. Με τον ίδιο τρόπο και η παραγωγή σιτηρών βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο παραγωγής, με το βαθμό να μην μπορεί να χαρακτηριστεί αυτάρκης.

Το κράτος του Ισραήλ είναι ένα κράμα Εβραίων ποικίλων προελεύσεων και τόπων καταγωγής. Πλέον, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 3. 921. 700 κατοίκους, με μεγάλο μέρος ανθρώπων να προέρχονται από διαφορετικές τοποθεσίες και με διαφορετικές κοινωνικές, γλωσσικές και θρησκευτικές καταβολές. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού διαμένει στις κεντρικές πόλεις της χώρας, το Τελ Αβίβ, τη Χάιφα, ενώ σχεδόν το 14% ζει σε αγροτικούς συνοικισμούς.

бразование ИзраильΗ στοιχειώδης εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν και είναι υποχρεωτική για όλους τους κατοίκους.  Για τα μικρά παιδιά υπάρχουν παιδικοί σταθμοί ή απασχόληση στα σχολεία, όπως και στη δική μας χώρα. Το Ισραήλ είναι μία χώρα που έχει σημαντικά εκπαιδευτικά κτήρια, όπως το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.  Το πρόγραμμα και η ύλη της εκπαίδευσης αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την Ευρωπαϊκή διδασκαλία. Το πολίτευμα της χώρας είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία, η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον πρωθυπουργό, ενώ αρχηγός του Κράτους θεωρείται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συγκριτικά με άλλες χώρες, το Ισραήλ είναι μία δημοκρατική κοινωνία. Το ντύσιμο των κατοίκων της δε διαφέρει ιδιαίτερα από το ντύσιμο των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων, ενώ το ίδιο το Κράτος δείχνει μία έντονη αγάπη στην ποικιλομορφία των απόψεων και της κουλτούρας. Το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς είναι μικρότερο, συγκριτικά με άλλες χώρες. Ο τύπος είναι ελεύθερος,  η κριτική στην πολιτική ηγεσία ασκείται ελεύθερα, ενώ παρατηρούμε το έντονο ενδιαφέρον των κατοίκων για τα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας. Η πρόοδος της κοινωνίας επέφερε και τη σταδιακή αποκόλληση από τη θρησκευτική αυστηρότητα, με πιστούς Ιουδαίους να ενστερνίζονται πλέον τις εξελίξεις της κοινωνίας και να είναι πιο δεκτικοί στην πρόοδο. Πλήθη Ιουδαίων συρρέουν για να προσευχηθούν στο τείχος των Θρήνων, τον ιερότερο τόπο για τους Ιουδαίους. Στις μεγάλες γιορτές, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν ελεύθερα και περνάνε το χρόνο τους επισκεπτόμενοι τους αρχαιολογικούς χώρους.

Το Ισραήλ είναι μία χώρα με έντονη ιστορία, ταραγμένο παρόν και με ένα μέλλον που διακυβεύεται από πολλά. Αξίζει, αδιαμφισβήτητα, την επίσκεψη από τον άνθρωπο εκείνο που θα θελήσει να βρεθεί κοντά στην πηγή προέλευσης των σημαντικότερων θρησκειών του πλανήτη.

Δημοσιεύτηκε από ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ.

Оставьте ответ